ENGLISH    

 

HOME    PRACTISCH    PROGRAMMA    CONTACT    PARTNERS    FOTOBOEK

              
 


 

 

CONCERTEN

PAUL VAN GYSEGEM TRIO
vrijdag 22:00 Neerpelt
zondag 12:30 Gent


LLOP
zaterdag 12:30 Neerpelt
zaterdag 18:30 Gent


KLANKENBOS
productie Musica

zaterdag 15:00 Neerpelt
zondag 15:00 Gent


MOKER
zaterdag 12:30 Gent
zaterdag 20:30 Neerpelt


SAMUEL BLASER TRIO
zaterdag 22:00 Neerpelt
zondag 20:30 Gent


 TENTOONSTELLING
van 20 april tot 3 juni, Neerpelt

OSAMA ABDULRASOL

PAUL VAN GYSEGEM

 

vrijdag 20:30, Neerpelt
zaterdag 20:30, Gent
OSAMA ABDULRASOL, 'BIDAYE - BUILDING BRIDGES'
artiest in residence in Dommelhof Neerpelt
NIEUW PROJECT

---------------------------------------------------------------------------------

Osama Abdulrasol is componist, producer, qanunplayer en beeldend kunstenaar. Hij werd geboren in Babylon (Irak) en studeerde westerse muziek (klassieke gitaar) in het Verenigd Koninkrijk en Oosterse muziek (qanun of Arabisch lap harp) in Irak. Hij ontving de Belgische cultuurprijs 2013 - Gent. Naast een een aantal song schrijft hij muziek voor diverse projecten, voor film & theater. Hij arrangeerde en produceerde muziek voor verschillende muzikanten, al dan niet uitvorend, met verschillende achtergronden: Arabisch, Jazz, experimenteel, Indiase, Turkse bands en nog veel meer. Hij trad op en toerde bijna overal in de wereld met verschillende groepen, zoals het symfonisch orkest van Antwerpen (de Filharmonie) en het Vlaams Radio Orkest, beide onder leiding van Dirk Brossé, met Goran Bregovic, de Nederlandse Metropole Orkest, Sidi Larbi Cherkaoui , Lucilla Galeazzi, Claron McFadden, Roby Lakatos, Assala Nasri, Jahida Wehbe, Tom Robinson, BJ Scott, Wannes Van de Velde, Luc de Vos, Dick Van der Harst, Waed Bou Hassoun, Arifa, Olla Vogala, Melike, Oblomow, Izaline Callister, Djamel, Nahdha, Mesopotamië, Weshm, Lula Pena, Elftwelvtrio, Ghade Shbeir, Woestijn 93, Les ballets C de la B en diverse andere groepen en theaterproducties.

Kortweg gewoon een straffe muzikant/componist, meer dan geschikt voor een residentie en dus nieuw werk.

Het nieuwe project probeert een brug te leggen over de gehele wereld vanuit Irak naar Brazilië over België en Nederland. Wat hebben we allemaal gemeenschappelijk tegenwoordig? We delen oorlogen, ellende, de zogenaamde "social media", enz ... mensen vergeten om de schoonheid van de natuur te delen, te genieten van elkanders gezelschap. In dit project plaatsen we het element plezier, liefde, geluk enz op de voorgrond. Hoewel er grote lacunes en verschillen zijn tussen de culturen van Irak, België of Brazilië; delen we toch samen de mensheid. Muziek is een ideale spiegel voor reflectie en maakt het mogelijk om samen te smelten tot een geheel. De essentie van een echte fusie ligt in het scheppen van een relatie in de tijd. Bruggen tussen culturen ontspringen niet op zomaar op vraag; er moet aan gewerkt worden. Bouwers van dienst zijn naast Osama de fantastische Nederlandse bassist Henk De Laat uit en de Belgische klassiek geschoolde zangeres Helena Schoeters. Op percussie verwelkomt de band de Braziliaan Renato Martins.

OSAMA'S VERHAAL
Osama Abdulrasol is een Iraakse Qanun speler, componist, producer en beeldend kunstenaar. Hij werd geboren in Babylon, als een afstammeling van een zeer religieuze familie. Omdat muziek verboden was thuis, Osama moest leren hoe je muziek af te spelen in het geheim tijdens zijn hele kindertijd. Geobsedeerd als hij was met muziek, begon hij vrijwel bestuderen - uit boeken, alleen in zijn geest. Tot hij Irak verliet als een volwassene, kon hij zelfs nooit veroorloven om een ​​muziekinstrument te kopen. Zijn vader nooit geweten dat Osama een professionele musician.In zijn honger naar muziek die hij ontdekte jazz was geworden. Toen hij ging naar Bagdad om te vragen over het in kleine muziekwinkels, het record verkoper gaf hem een ​​cassette met de titel 'Jazz' op het, geschreven in het Arabisch - zonder namen, of een titel. Het was 20 jaar later tijdens een concert in België, dat Osama zou beseffen dat het was een opname van Toots Thielemans.

De jonge Osama speelde elk instrument dat hij zijn handen kon krijgen: te beginnen met accordeon, naar viool, oud en gitaar - het spelen van klassieke muziek, folk, rock en heavy metal op hen. Niet tevreden met dat, leerde hij de klarinet en saxofoon spelen - althans, totdat zijn riet klaar waren en hij ontdekte dat er geen plaatsen in Irak, waar je nieuwe riet kon kopen. Het was pas toen hij in Irak verliet dat hij ontdekte de Arabische harp of qanun, één van de oudste instrumenten. Hij leerde deze ingewikkelde instrument bespelen allemaal zelf, en al snel werden ze onafscheidelijk. Hij vestigde zich als muzikant en begon zijn carrière als een qanun en componist.

Nodig Irak te verlaten, Osama kwam naar België. De culturele en muzikale diversiteit in Europa, met zo veel invloeden en mogelijkheden, opende een totaal nieuwe wereld voor hem, en al snel begon hij te werken met verschillende muzikale persoonlijkheden zoals Goran Bregovic, Claron McFadden, Sidi Larbi Cherkaoui, Lucilla Galeazzi, Roby Lakatos , Assala Nasri, Lula Pena, Wannes Van de Velde en nog veel meer.

De jonge Iraakse jongen werd zo een kosmopolitische en speelt nu bijna overal in de wereld, zowel als solist en gast, en met zijn eigen ensembles. In 2013 werd hij bekroond met de Belgische - Gent Cultuurprijs voor zijn buitengewone muzikale persoonlijkheid en zijn culturele verworvenheden.

OSAMA SPEELDE AL MET:
De Filharmonie, The Flemish Radio Orchestra (gedirigeerd door Dirk Brossé), The Dutch Metropole Orchestra, Les C de la B, Sidi Larbi Cherkaoui, Goran Bregovic, Roby Lakatos, Claron Mc Fadden, Lucilla Galeazzi, Lula Pena, Assala Nasri, Jahida Wehbe, Mike Massy, Tom Robinson, BJ Scott, Wannes Van de Velde, Dick Van der Harst, Luc De Vos, Waed Bou Hassoun, Arifa, Olla Vogala Melike, Oblomow, Weshm, De Kolonie – muziektheater, Muziektheater Transparan... enz

DISCOGRAPHY:
Black the movie
Osama Abdulrasol - Sumerian Harp Luthomania - Peregrina
Jahida Wehbe & Osama Abdulrasol ensemble- Shahd
Osama Abdulrasol- Elarouse
Arifa - Beyond Babylon
Turquaze film
Tri a Tolia - Zumurrude / Homerecords
Melike - Macar Longdistance / harmoniamundi
Djamel Hamza / Wild Boar Music, Djamel'ntia 'ntia / Wild Boar Music
Oblomow - Sporen / Wild Boar Music
Alshwak - Wannes Van de Velde- Djar /Provincie Antwerpen
Wouter Vandenabeele - Chansons sans paroles / Homerecords
Aardvark

Info Henk de Laat: henkdelaat.be
Info Helena Schoeters: helenaschoeters.be
Info Osama Abdulrasol: osart.be

De line-up:

Osama Abdulrasol – qanun harp
Henk de Laat – contrabas
Helena Schoeters – stem
Renato Martins – percussie

 

 

 

     site & logo: made by MNDesign 2017
      poster artwork copyright of Laurens Teerlinck 2017
     a Q'Onda? vzw production