ENGLISH    

 

HOME    PRACTISCH    PROGRAMMA    CONTACT    PARTNERS    FOTOBOEK

              
 


 

 

CONCERTEN

OSAMA ABDULRASOL 'Bidaye - Building Bridges'
vrijdag 20:30 Neerpelt
zaterdag 20:30 Gent


LLOP
zaterdag 12:30 Neerpelt
zaterdag 18:30 Gent


KLANKENBOS
productie Musica

zaterdag 15:00 Neerpelt
zondag 15:00 Gent


MOKER
zaterdag 12:30 Gent
zaterdag 20:30 Neerpelt


SAMUEL BLASER TRIO
zaterdag 22:00 Neerpelt
zondag 20:30 Gent


 TENTOONSTELLING
van 20 april tot 3 juni, Neerpelt

OSAMA ABDULRASOL
PAUL VAN GYSEGEM

 

vrijdag 22:00 Neerpelt
zondag 12:30 Gent
PAUL VAN GYSEGEM TRIO

---------------------------------------------------------------------------------

Paul Van Gysegem (Berlare, 1935) kan terugblikken op een prachtig palmares en een gevarieerd oeuvre: beelden, schilderijen, tekeningen en etsen. Daarenboven is hij een zeer gedreven muzikant.

Vanaf 1965 tot 2000 was hij docent aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten te Gent, en in 1982 werd hij lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten.

Zijn sculpturen en tekeningen -met namen als Icarus, Enkidu, Gilgamesj, Isjtar of Fenix - hebben vooral te maken met de oudste tragische verhalen uit de oertijden en hun vertaling in bijna mystiek te noemen monumentale volumes. De laatste jaren werkte hij aan een reeks geschilderde partituren, de directe link met zijn muziek en passie voor geimproviseerde muziek.

Het album Aorta (1971) van het Paul Van Gysegem Sextet, vaak in één adem genoemd met Peter Brötzmanns cultalbum Machine Gun, wordt wereldwijd erkend als één van de klassiekers van de Europese free jazz. Toen eind jaren '60 heel wat sleutelfiguren van de Amerikaanse jazz, zoals Steve Lacy, Sunny Murray, Cecil Taylor, Don Cherry … de Europese contreien aandeden, kon het niet anders dan in België navolging krijgen. Zo geschiedde vooral in Gent, waar de jonge bassist Paul Van Gysegem enkele gelijkgestemde muzikanten rond zich wist te verzamelen om samen dit genre te verkennen. Hieruit vloeide het baanbrekende album Aorta voort.

In zijn trio vindt Van Gysegem ervaren kompanen in Giovanni Barcella op drums en Erik Vermeulen aan de piano. Alle drie mogen we hen stilaan éminences grises noemen van de jazz en de vrije muziek in België. Barcella kan jaren ervaring voorleggen in het gezelschap van bijv. Bart Maris en Jeroen Van Herzeele en tourde de laatste jaren met jazzicoon Charles Gayle. Bij Erik Vermeulen mogen we graag denken aan zijn trio met Manolo Cabras en Marek Patrman, Antiduo met zijn meesterleerling Seppe Gebruers of de liaison met Ben Sluijs.

Het trio met Erik Vermeulen en Giovanni Barcella leunt over naar zijn sextet van oudsher, met zijn ankers in de freejazz van Noord-Amerika maar ook met heel wat Europese invloeden.

 

The line-up:

Paul Van Gysegem – contrabas
Erik Vermeulen – piano
Giovanni Barcella – drums

 


foto @ Cees van de Ven

 

 

     site & logo: made by MNDesign 2017
      poster artwork copyright of Laurens Teerlinck 2017
     a Q'Onda? vzw production